Doa Untuk Orang Yang Menghina Kita

Berikut adalah contoh doa untuk orang yang menghina kita:

Berikut doa tersebut dalam bahasa Arab:

اللهم أنت الغفور الرحيم. أدعوك أن تعطي الهداية والحكمة للشخص الذي أهانني. أدعوك أن تجعل قلبه أكثر رقة ومليئة بالحب. غير سوء نيته إلى نية جيدة. آمين.

Transliterasi:
“Allahumma anta al-Ghafoor al-Raheem. Ad’uuka an tu’ti al-huda wa al-hikmah lilshakhs alladhi ahanani. Ad’uuka an taj’al qalbahu akthar ruqah wa mali’an bil hubb. Ghayir suu’ niyyatihi ila niyyah jayyidah. Ameen.”

Artinya:

“Ya Allah, Engkau Maha Pengampun dan Maha Penyayang. Aku memohon kepada-Mu, berikanlah petunjuk dan kebijaksanaan kepada orang yang telah menghina saya. Aku memohon kepada-Mu, jadikan hatinya lebih lembut dan penuh dengan kasih sayang. Ubahlah niat buruknya menjadi niat yang baik. Amin.”

Namun perlu diingat, dalam Islam, sangat dianjurkan untuk selalu berlaku sabar dan memaafkan. Rasulullah SAW bersabda, “Tidaklah seorang yang menahan amarahnya, padahal dia mampu untuk meluapkannya, melainkan Allah akan memanggilnya di hadapan semua makhluk pada hari kiamat, kemudian diberi pilihan oleh Allah untuk memilih bidadari yang mana saja yang dia kehendaki.” (HR. Abu Dawud dan Tirmidzi).

Doa Untuk Orang Yang Menghina Kita
Bagikan ini di Media Sosial: