Doa Untuk Hidayah Keluarga Yang Belum Muslim

Memohon hidayah (petunjuk) untuk keluarga yang belum Muslim merupakan doa yang penuh kasih dan harapan agar mereka mendapatkan cahaya kebenaran dan kebaikan dalam hidup mereka. Berikut ini adalah doa yang dapat dibacakan untuk memohon hidayah bagi keluarga yang belum Muslim:

اللَّهُمَّ اهْدِ أَهْلِي إِلَى الْإِسْلَامِ وَافْتَحْ قُلُوبَهُمْ لِقَبُولِ دِينِكَ الْحَقِّ. اللَّهُمَّ ارْزُقْهُمْ فَهْمًا لِجَمَالِ شَرِيعَتِكَ وَعَظَمَةِ رِسَالَتِكَ. اللَّهُمَّ اجْعَلْنِي سَبَبًا لِهِدَايَتِهِمْ، وَاستَخْدِمْنِي فِي سَبِيلِ نَشْرِ الْخَيْرِ وَالْحَقِّ. اللَّهُمَّ أَنِرْ طُرُوقَهُمْ بِنُورِ الْإِيمَانِ، وَاجْعَلْهُمْ مِنْ عِبَادِكَ الصَّالِحِينَ

Transliterasinya:

“Allahumma ihdi ahli ila al-Islam wa iftah quloobahum li qabooli dinika al-haqq. Allahumma arzuqhum fahman li jamali shar’iatika wa ‘azamati risalatik. Allahumma aj’alni sababan li hidayatihim, wastakhdimni fi sabil nashri al-khayr wal-haqq. Allahumma anir turooqahum bi noor al-iman, waj’alhum min ‘ibadika as-salihin.”

Terjemahan

“Ya Allah, berikanlah hidayah kepada keluargaku menuju Islam dan bukalah hati mereka untuk menerima agama-Mu yang benar. Ya Allah, berikanlah mereka pemahaman tentang keindahan syariat-Mu dan keagungan pesan-Mu. Ya Allah, jadikanlah aku sebagai alasan untuk hidayah mereka, dan gunakanlah aku dalam upaya menyebarkan kebaikan dan kebenaran. Ya Allah, terangilah jalan mereka dengan cahaya iman, dan jadikanlah mereka dari hamba-hamba-Mu yang sholeh.”

Doa ini memohon kepada Allah SWT untuk memberikan petunjuk kepada anggota keluarga yang belum Muslim, membuka hati mereka untuk menerima dan memahami kebenaran Islam, dan menggunakan kita sebagai sarana dalam proses hidayah mereka, serta berdoa agar mereka mendapat cahaya iman dan menjadi hamba Allah yang sholeh.